Håller du på att konfigurera din e-post klient och undrar nu om du bör välja IMAP eller POP3 protokoll, då har du kommit rätt.
Vi förstår att det kan vara svårt att hålla koll på allting och veta hur allting funkar speciellt de delar som man konfigurerar bara en gång för att sedan inte behöva göra om det igen. Likadant är det när man ska välja inställningar i e-post klienten. Med denna inlägg hoppas vi att underlätta för dig att förstå och välja rätt Protokoll när du lägger till nytt e-post adress i din e-post klient.

IMAP eller POP3 vad är bättre och vad bör jag välja

Vi brukar rekommendera att man ska välja IMAP (Internet Messaged Access Protocol) istället för POP (Post Office Protocol) och det finns en bra anledning till det.
Det finns flera olika skillnader mellan de men huvudskillnaden är att IMAP synkroniserar med e-post servern så fort du gör ändringar. Så t.ex. skapar du en ny mapp, nytt utkast eller ändrar på något så kommer detta synas i webbmail inkorgen och i de andra mail klient som är anslutna till samma e-post adress. Likadant gäller ifall du läser en mail från din mail klient och den markeras som läst så kommer den markeras som läst på andra mail klient och i din webbmail.

Har du istället valt POP protokoll så kommer detta inte synkas till e-post servern. Vad betyder detta i såna fall?
Det du skapar, skickar, tar emot till den enheten (mobil,surfplatta eller dator) där mail klient är inställt till POP kommer stanna bara där. Går du senare in till din webbmail eller sykroniserar mail till en annan enhet kommer du inte kunna hitta dessa mail och mappar för att de aldrig synkades till e-post servern.

Varför bör jag inte använda POP protokoll

Vi gillar helt enkelt inte att riskera ifall något skulle gå fel med kundens enhet. Ifall kunden förlorar sin mobil eller dator där de valt POP på deras mail klient då förlorar kunden alla mail som laddats ner till mail klienten. Likadant gäller ifall de plötsligt måste komma åt vissa mail från en annan enhet eller skriver ett mail från mobilen på väg till jobbet men vill fortsätta skriva från datorn när de kommer till kontoret.
Använder man IMAP så bör detta sykroniserar automatiskt utan problem och man kan fortsätta från andra enheter där man pausade.

Behöver ni hjälp med företags e-post

Vi på Foomle design digitalbyrå kan hjälpa er med e-post problem och mycket mer inom det digitala så som strategi, webb, design, utveckling, marknadsföring & media.

Exempel på problem med e-post vi kan hjälpa er med

  • Konfigurera rätt alla enheter för alla anställa så att mejlen kommer fram på jobb datorn/surfplattan/mobilen
  • Flytta över alla mejl från den gamla webbhotellet till den nya. Ta kontakt med oss innan ni påbörjar någon flytt av företagsdomän.
  • Koppla e-post till andra e-post tjänster/plattformar/system

Kontakta oss nu för mer information hur vi kan hjälpa er