För många personer kan det vara svårt att hålla koll på de olika orden som rör deras företagswebbplats om de inte jobbar aktivt med webb och marknadsföring. Många blandar oavsiktlig ihop olika ord och förstår inte skillnaden mellan bland annat hemsida, webbplats , webbsida, landningssida och blogg. Många kan använda flera av dessa ord och tänka på en och samma sak men de har oftast olika betydelser.

Det går även att se olika webbyråer och digitala byråer som t.ex. fortfarande använder ordet hemsida istället för webbplats med tanke på att de erbjuder webbplats lösningar. Anledningen till detta är oftast för att man jobbar med sökmotoroptimering och har då fokuserat in på sökordet hemsida.

Kan du själv skillnaden mellan alla dessa ord? Ifall inte så bör du efter att ha läst klart detta inlägg ha en ganska klar bild på vilka skillnader det är mellan webbplats, hemsida och mycket mer av de viktiga ord som rör företags närvaro på internet och marknadsföring.

Detta inlägg är skriven för att förenkla kommunikationen och förståelse för vad de olika ord betyder både för dig och även era kunder och samarbetspartners vare sig ni är en byrå/leverantör eller jobbar med en digital byrå / webbyrå.

Vad är en webbplats ?

En webbplats (website på engelska) är en plats på webben där alla sidor med alla texter, bilder och mediafiler så som video & ljud mm. samlats.  Många kallar webbplatsen för hemsida men detta är fel. Istället är webbplats alltså samling av alla sidor som tillhör domänet (t.ex. www.foomledesign.se).

Väldigt många företag väljer idag att ha dynamiska webbplatser som drivs av publiceringssystem som t.ex. WordPress eftersom det gör det enklare för de att bygga ut webbplatsen, det krävs inga kunskaper i programmering för att lägga till innehåll och samtidigt så sparar företag tid & pengar långsiktigt.

Vad är en hemsida ?

Hemsida (hem sida) är en startsida som man oftast startar från. Idag kan det stå många gånger i webbplats menyn antingen hem eller start medans många företagswebbplatser till och med inte har alls hemsidan i menyn då de länkar till den genom sin logotyp. Hemsidans adress är de flesta fall www.domännamn.se.

Även om besökare kommer oftast in på hemsidan så kvalificerar hemsidan oftast sig inte att kallas en landningssida av flera anledningar, mer om det längre ner.

Vad är en webbsida / sida ?

En webbsida eller även sida så som vi kallar den på Foomle design gäller samtliga sidor som ligger på webbplatsen. Oberoende om det är t.ex. hemsida eller landningssida så är dessa webbsidor men har samtidigt ett eget namn för att de har lite mer speciella syften.

Exempel på andra typer av webbsidor / sidor som oftast förekommer på webbplatsen är:

  • Om oss (www.domännamn.se/omoss)
  • Galleri (www.domännamn.se/galleri)
  • Kontakt (www.domännamn.se/kontakt)

Vad är en landningssida ?

Landningssida är en sida som skapades i en marknadsföring eller annonseringssyfte och besökarna landar på den oftast efter att ha klickat på en kampanj länk från annonser, nyhetsbrev m.m.
Landningssidan är skapad för att företagets målgrupp ska landa direkt på landningssidan där texten är optimerad och oftast med en enda budskap för just den kampanjen som företaget har i den stunden istället för att man ska skicka besökare till företagets hemsida med en helt annan text som är kanske inte så relevant.

Landningssida är designad på ett sånt sätt så att den leder besökaren till en speciell sektion där man ska göra något speciellt (take action på engleska) det kan t.ex. vara att anmäla intresse, prenumerera på nyhetsbrev eller även göra beställning.

Vad är en blogg ?

En blogg är samling av olika inlägg, taggar och kategorier. Till skillnad från en webbsidor så uppdateras en blogg mycket oftare med nytt innehåll. Bloggar kan handla om en eller flera olika kategorier och uppdateras på olika frekvenser. Bloggar kan även vara delar av större webbplatser, detta kan man se många gånger hos företag som har en företagsblogg som informerar & utbildar kunder om området som företaget jobbar inom eller företagets tjänster/produkter.

Ifall du vill se hur en bloggs arkivsida kan se ut så får du jättegärna kolla på vår egna blogg med senaste inlägg genom att klicka här.
Bloggens arkivsida sida visar helt enkelt alla inlägg som är publicerade i bloggen ifall man inte valt att gömma vissa kategorier eller filtrera bort.

Bloggen visar oftast inlägg i omvänd kronologisk ordning med senaste inlägg som visas först.

Vad är inlägg / artikel

Ett inlägg / artikel är en längre text som i de flesta fall utbildar eller underhåller läsaren. Tillsammans med inlägget / artikeln brukar det inkluderas även information så som datum & tid för publicering, call-to-action knappar, sociala medier knappar och kommentarer.

Många företag jobbar idag med content marketing för att växa sitt varumärke, bygga upp starka relationer till kunderna och ge de värdefullt innehåll och då brukar inlägg & artiklar vara del av deras content marketing taktik.

Vill du veta mer om content marketing ? Klicka här för att läsa vår artikel Kraften av Content Marketing som går in på djupet och förklarar jättebra.

Se det visuellt – En enklare sätt att komma ihåg skillnad mellan orden så som hemsida webbplats och landningssida

Tycker du om bilden ovanför och vill utbilda dina besökare om skillnader mellan dessa ord ? Du får mer än gärna inkludera bilden på din webbplats genom att kopiera koden nedan så länge du behåller hela koden med länken tillbaka till oss.