Nya förbättringar kom i WordPress 5.9 uppdateringen som förändrade bland annat hur man redigerar webbplatser. Vi har väntat länge på denna ändring eftersom den gör att WordPress går över till Full Site Editing. Läs vidare vad du kan förvänta dig med 5.9 och hur det ser ut.

I juni 2021 publicerade vi ett inlägg på vår företagsblogg om nytt som skulle komma i WordPress version 5.8. Detta var bland de första uppdateringar i riktning mot Full Site Editing på WordPress webbplatser. WordPress 5.8 Tatum släpptes 20 Juli 2021 och ledde till blandade reaktioner av användare.

Nu har alltså WordPress gått över till att bestå ännu mer av block och implementerat Full Site Editing.

När kommer WordPress 5.9 släppas ?

WordPress 5.9 uppdatering har kommit.

5.9 släpptes den 25 Januari 2022 och en uppdatering (5.9.1) med förbättringar kom 22 februari 2022.

Nytt som har kommit i WordPress 5.9

Vi tror att det kommer även nu finnas användare med blandade känslor som det annars brukar vara när större uppdateringar sker med publiceringssystem och plattformar. Nedan finner du några av saker som har kommit med i uppdatering 5.9.

Är du eller någon i ditt team en av de som inte gillar större förändringar så vill vi rekommendera att avvakta med att uppdatera om ni inte har någon page builder plugin aktiv. Vill ni ändå testa 5.9 och alla nya funktioner så bör ni själva sätta upp webbplatsen på en staging server eller be er digitala byrå göra det åt er.

Full site editing block

Fram tills nu så har WordPress varit uppdelad i många delar. Ifall man uppdaterade en innehållet på en sida och därefter ville t.ex. redigera vissa delar längst ner på webbplatsen (footer), längst upp (header eller meny) så behövde man spara innehållet för sidan, gå ut från den och sedan beroende på hur tema är uppbyggd gå till den platsen där man uppdaterar header, navigation/meny, footer m.m.

Något mer som inte var så enkelt så ofta var att man inte kunna ändra designen och layouten enkelt vilket blir enklare nu när WordPress övergår till block.

Nya block för block redigeraren

Med senaste versionen får vi nya block som gör Full Site Editing möjligt.

Här är par av block som är nya i WP 5.9:

  • Header
  • Navigation
  • Inlägg kommentarer
  • Footer
  • Arkiv rubrik

Ny WordPress tema ”Twenty Twenty-Two”

WordPress lanserar varje år ny WP tema (default theme) som är helt gratis för användare. Tema namnet går efter året som den lanseras i och därav Twenty Twenty-Two. Teman har en minimalistisk och samtidigt modern design som är den mest flexibla någonsin och möjliggör att anpassas mycket mer än tidigare WordPress.org default/standard teman som släppts innan.

Bild källa: WordPress.org blogginlägg – Introducing Twenty Twenty-Two

Twenty Twenty-Two kommer dra nytta av alla nya funktioner som kommit med 5.9.

Sedan man visade en förhandsvisning av Twenty Twenty-Two tema under 2021 har det kommit mycket positivt feedback från användare och utvecklare via WordPress introduktion inlägget, Twitter, och andra forum.

Välja språk på inloggningssidan

Detta gäller bara för webbplatser med flera språk.

D.v.s. om ditt företag har innehållet på flera olika språk som man kan byta mellan så gäller detta för användare som loggar in till adminpanelen.

Användare kan nu välja språket de föredrar när de loggar in.

Introduktion video av WordPress 5.9

WordPress har själva skapat en video där man går in i olika detaljer om WordPress 5.9 uppdateringen.

I videon kan du se mycket mer om vad är nytt i 5.9 som vi inte inkluderat i detta inlägg. Du kan titta på den nedan.

Långsiktiga plan som WordPress har

WordPress har publicerat på sin officiella webbplats deras långsiktiga plan (long term roadmap) i vilken riktning de går. Nedan kan du se en skärmdump av deras roadmap.

Med WordPress 5.9 passerar vi fas två av Gutenberg och gå över till fas tre.

Den tredje fasen blir en mycket svårare fas och vi få se hur långt tid det tar för WordPress att klara av den. Trots allt så är dessa långsiktigt mål och är inte något som sker över en natt.

Behöver ditt företag hjälp att gå över helt till block redigerare (Gutenberg Editor) ?

Vi på Foomle digital byrån jobbar är specialister inom två områden, Sökmotoroptimering och att utveckla skräddarsydda WordPress webbplatser för företag. Vi kan därför hjälpa er att göra om er företags webbplats att ni redigerar den med block redigeraren eller Gutenberg redigerare som vissa kallar den.

Skicka in kort information om era behov genom vår offertförfrågan sidan. Vårt team kommer följa upp med dig för att diskutera om era behov och hur vi kan hjälpa ditt företag för att sedan ta fram en kostnadsfri offert.

Källor och ytterligare resurser om Full Site Editing

Vill du läsa mer om Full Site Editing och WordPress ? Här är några av källor där du få ännu mer information och fortsätta hålla dig uppdaterad.