Det är fantastisk att se vilka förändringar WordPress har haft och vilka som kommer komma. I version 5.8 är det inplanerad blandning av förbättringar som är både synliga och mindre synliga funktioner för administratörer.
Med denna version är det tänk att det ska förbättra redigering av webbplatsen och även förbättra laddningstiden med nytt filformat för bilder som kommer börja stödjas av WordPress som du kan läsa om nedan.

Notera: Detta gäller WordPress versionen där man har egen webbhotell och gäller inte WordPress.com plattformen.

Resan mot Full site editing

Med WordPress version 5.8 så påbörjar vi äntligen vår resa mot full site editing. Detta är något som det har pratats om ett längre tid och som vi på Foomle design ser fram emot.

Full Site Editing eller FSE som det är också förkortat ska underlätta ännu mer för WordPress webbplatser som använder sig av Gutenberg redigeraren. Även om tanken var att hela FSE ska släppas i 5.8 så har man bestämt att släppa i olika faser och olika versioner.

Funktionerna som kommer

Mallredigeringsläge

En av de första Full Site Editing som kommer komma i WordPress 5.8 kommer vara mallredigeringsläge.
Om ni har använt längre tid WordPress för er företagswebbplats så är det möjligt att ni har fått välja mallutseende i redigeraren för specifik-sida eller specifik-inlägg om ni vill få en annan layout utseende för besökare. Tyvärr så har detta varit något som administratörer och web managers själva inte kunnat redigera genom WordPress redigeraren utan det har varit hårdkodade mallar som man behövt gå till koden för att ändra layout t.ex.

Från och med version 5.8 så kommer man kunna både skapa nya mallar och redigera redan skapade direkt från redigeraren med olika Gutenberg block. Här kommer man kunna lägga till alla Gutenberg block som ni redan kan använda men det kommer även komma nya tema block tillsammans med 5.8. De nya tema block som kommer är:

 • Webbplats logotyp
 • Webbplats slogan
 • Sidrubrik
 • Query loop
 • Inläggsrubrik
 • Innehåll
 • Datum
 • Excerpt
 • Utvald bild
 • Inläggskategorier
 • Inläggs etiketter
 • Logga in / logga ut
 • Lista av sidor

Denna funktion kommer automatiskt vara avstängd, en utvecklare behöver aktivera den för att den ska mallredigeringsläget ska dyka upp. En rekommendation är att ni testar och säkrar att allting funkar med er tema efter att ni aktiverat detta.

På högra sidan går det att se hur det kommer mest troligt att se när man aktiverat mallredigeringsläget. Efter att man klickat på redigera så öppnas ett fönstret med sidan och man har då möjlighet göra ändringar i mallen.

Widgets stödjer (Gutenberg) block

Från 5.8 kommer administratörer kunna lägga in block på alla widget platser som finns på webbplatsen. Detta är alltså självklart så länge ni använder Gutenberg som redigerare. Om ni uppdaterar till den nya versionen men önskar istället att fortsätta med de gamla widgets tills vidare så finns det idag en plugin som heter Classic Widgets.

Stöd för WebP

WebP är en bildformat likt JPG, PNG och GIF. WebP bildformatet är utvecklad av Google och den skapades eftersom för att storleken ska vara mindre men behålla samma kvalitet. Enligt Google själva så är bilder i WebP format mindre 26% än de i PNG format, men de är mindre 25-34% än JPG.

Om man har sidor som har många bilder så kan det vara mycket bättre att använda WebP eftersom det kan resultera i bättre laddningstider.

Det har varit möjligt länge att använda WebP på WordPress webbplatser men man har däremot behövt ladda ner en plugin som möjliggör det att WordPress stöder WebP. Från WordPress 5.8 så är det alltså ett mindre plugin som man behöver om man ska använda denna filformat vilket är bättre för webbplatsens prestanda.

Vi vet redan nu även att det finns planer att implementera en konverteringsfunktion så att administratörer kan ladda upp bild i en annan format och WordPress kommer automatiskt konvertera den till WebP.

När kommer WordPress 5.8 komma

WordPress version 5.8 är ämnad att släpas den 20 juli 2021 allmänt.

Var alltid försiktig när du uppdaterar till senaste version genom att uppdatera på en staging-webbplats eller ta en backup. Vill du undvika riskera att någon fel går så har vi Underhåll och Support paket för WordPress och WooCommerce. Vi tar över hela ansvaret med webbplatsens underhåll och säkerhet, bland annat att ta backups, uppdatera, göra säkerhetsskanningar och säkerhets övervakning.

Slutord

Resan har bara börjat mot ännu bättre WordPress som kommer göra det ännu enklare för företag att redigera sina företagswebbplatser på ett smidigt sätt och med mindre plugins. Vi ser fram emot alla andra funktioner som kommer fullborda hela Full Site Editing målet.

Om ni har tankar på att gå över till WordPress eller om er webbplats redan drivs av WordPress men ni vill gå över helt till WordPress Gutenberg redigerare så kan vi hjälpa er att göra er tema Gutenberg-vänlig och även andra funktioner som ni har behov av.

Ta kontakt med oss idag idag för mer information eller skicka in en offertförfrågan så kommer vi höra av oss.