Ny information har kommit fram som pekar på att Google håller på att skapa en ny webbvärde. Företag som jobbar aktivt med sina webbplatser för att hålla dem användarvänliga, skapa content och även med sökmotoroptimering känner säkert redan till Core Web VItals eller CWV förkortat. Denna mätningsmetod kom under 2020 och har varit en viktig del för bland annat SEO byråer att fixa till för sina klienter just eftersom den har en påverkan på SEO.

Vet du inte redan vad CWV är exakt? Läs vår inlägg där vi går in på djupet allt det viktiga om Core Web Vitals och hur den funkar.

I en av senaste artiklar från HTTPArchive Almanac där man tittat på olika CMS(publiceringssystem) användning så hade skribenten nämnt att eftersom de flesta stora CMS och plattformar hade höga och för bra mätningar när det kommer till en av deras mätningsvärden så har Google börjat jobba och testa ett nytt.

Nyheten rapporterades efter det av Roger Montti på Search Engine Journal. Den webbvärde som de flesta plattformar hade för höga resultat på är ’responsiveness metric’ som har namnet FID som är förkortning för First Input Delay. FID är den delen som hjälper Google och webbplats ägare att mäta interaktivitet på sidan som besökare kommer in till.

Med ett nytt mätvärde som läggs till kommer Core Web Vitals resultera i ännu bättre användarupplevelse för användare som surfar via mobiler eller med långsam internet på vanliga webbplatser och e-handel.

I november 2021 hade Google publicerat en artikel på Web.dev som de kallade ”Feedback wanted: An experimental responsiveness metric”. Detta är en av bevisen som visar att Google jobbar på en ny mätvärde som kan förbättra webben ännu mer.

Vilka är potentiella CWV mätvärden ?

Mätningar kommer ske av interaktioner och inte av events. Hur dessa två skiljs åt är att interaktioner är grupper av events som skickas som delar av samma logisk användargest. Exemplet som angavs var pointerdown, click, pointerup, se mer om alla interaktioner här.

I inlägget har det lagts fram av Web.dev teamet två potentiella värden som Google överväger att lägga till för att mäta interaktionslatens.

  • Maximum event varaktighets längd (Maximum Event Duration) 
  • Totalt varaktighet av event (Total Event Duration)

Google teamet ha även lagt mer detaljerad information som beskriver vad man skulle kunna mäta och hur det skulle funka med de olika mätvärden.

Maximum event varaktighet längd

Detta mätvärde tittar på interaktions gruppen och räknar sedan ut varaktighet av eventet som har den längsta varaktighet.

Totalt varaktighet för event

Mätvärdet för totalt varaktighet av event räknar ut längden av alla event sammanlagt men ignorerar alla ’varaktigheter’ som överlappar med varandra.

Vilka webbplatser kan detta ha påverkan på ?

Detta kommer ha påverkan på alla typer av webbplatser då dator event som t.ex. keydown, keyup, click osv fungerar på alla webbplatser.

Kommer FID mätvärdet försvinna ?

Vi får vänta och se om någon av dessa mätvärden blir del av Core Web Vitals under 2022/2023. Om detta sker så är det helt möjligt att FID försvinner. Om ett värde visar för de flesta webbplatsen att den uppnåtts 100% så finns det ingen anledning att behålla den.

Behöver ditt företag hjälp med att optimera webbplatsen för Core Web Vitals ?

Ta hjälp av experter för att optimera er företags webbplats för Core Web Vitals. Vår digitala byrå har funnits i över 9 år har hjälpt företag optimera deras webbplatser både för CWV och SEO som har i sin tur ökat deras omsättning. Lämna en intresseanmälan för att få hjälp med CWV optimering och en av våra konsulter kommer höra av sig till dig med mer information.