Google meddelade i början av månaden att man kommer börja att ta nya Google Ads avgifter för annonser i Storbritannien, Turkiet och Österrike från och med 1 November 2020. Om ert företag marknadsför er genom att visa Google Annonser i någon av dessa tre länder så kommer ni också behöva betala dessa avgifter även om ert företag är registrerad i Sverige.

Avgifterna som gäller för dessa länder från 1 November

  • Annonser som visas i Turkiet kommer resultera i 5% för lagstadgad driftskostnad som läggs på er faktura eller kontoutdrag.
  • Annonser som visas i Österrike kommer resultera i 5% DST* för lagstadgad driftskostnad som läggs på er faktura eller kontoutdrag.
  • Annonser som visas i Storbritannien kommer resultera i 5% DST* för lagstadgad driftskostnad som läggs på er faktura eller kontoutdrag.

*DST = Digital Service Tax

Varför tar Google Ads extra avgifter för dessa länder

Dessa nya avgifter tillkommer på grund av extra kostnader som Google själva har i dessa länder.

Så här skriver Google själva

De lagstadgade driftskostnaderna läggs till på grund av betydande ökningar av komplexiteten och kostnaden för att följa reglerna i Turkiet. I Österrike och Storbritannien drivs DST-avgiften av den nya skatten för digitala tjänster i dessa länder.

Google

Viktigt att tänka på

  • Så länge ni riktar in era annonser till dessa länder så kommer ni betala dessa avgifter även om ert företag är registrerad i Sverige eller något annat land
  • Transaktioner för avgifterna bör dyka upp på en separat rad i fakturan
  • Avgifterna tillkommer på er månadsbudget. Om ni lägger 1 000kr som månadsbudget då kommer t.ex. 5% läggas på dessa 1 000kr
  • Skatt & moms kan komma att läggas på de nya avgifterna

Om vår byrå hjälper er inom sökmotormarknadsföring (d.v.s. att annonsera hos Google Ads) och en del av er målgrupp är i en av dessa länder så kommer er kontaktperson på Foomle design informera er om detta omgående.

För att läsa mer detaljerat om landsspecifika avgifter för Google Ads annonser på Google’s webbplats.