Den 11 Augusti 2020 släpptes WordPress 5.5 ”Eckstine” med intressanta funktioner som förbättrar WordPress webbplatser mer och även upplevelsen med Gutenberg redigeraren.

Kort om WordPress 5.5 version och namnet Eckstine innan vi går över till funktionerna nedan.

WordPress team namnger sina uppdateringar efter olika Jazz artister från förr. WordPress teamet valde att namnge WP version 5.5 Eckstine i ära av Billy Eckstine. Version 5.5 är en större uppdatering vilket kan påverka vissa delar, så därför rekommenderar vi att man är försiktig när man uppdaterar och följer standard procedur för såna här uppdateringar.

Vad är nytt i WordPress 5.5 ”Eckstine” ?

Bland funktionerna är det två stycken som gör det möjligt att inte behöva installera plugins för ännu bättre användarvänlighet och så att webbplatsen blir mer sökmotorvänlig.

Webbplatskarta inbyggd i WordPress

För att göra webbplatsen sökmotorvänligare så brukar man inkludera något som kallas webbplatskarta eller sitemap som den kallas på Engelska.
Efter att man går till webbplatskartan så kan man hitta samling av alla länkar till olika sidor & inlägg på webbplatsen och i många fall även när sidan/inlägget uppdaterades senast. Detta hjälper främst sökmotorer upptäcka nytt innehåll och även senaste ändringar vilket i sin tur hjälper med sökmotoroptimering.

Fram tills nu så har man behövt installera valfri webbplatskarta (sitemap) plugin. Med den nya versionen så är detta inbyggt med WordPress och aktiveras automatiskt, notera att detta kommer mest troligt inaktiveras om ni har redan SEO plugins med webbplatskartan. Anledning till varför det kommer avaktiveras av SEO plugins är att deras sitemap har mer avancerade inställningar men även eftersom det kan bli lite problematiskt med typ av sitemap.

Ifall ni inte har plugins som inaktiverar wp-sitemap så kan ni gå till den genom att lägga till /wp-sitemap.xml efter er URL adress. I vårt fall skulle det t.ex. varit www.foomledesign.se/wp-sitemap.xml ifall vi använde den.

Det går att anpassa den nya wp-sitemap mer men då behöver man själv kunna programmering eller ta kontakt med en digitalbyrå. I de flesta fall kommer anpassning inte vara något som kommer behövas för små-mellanstora webbplatser.

Snabbare WordPress med lazy-load

Lazy-loading är en funktion som gör att bara de bilder som man ser på skärmen laddas in, efter att du skrollar ner till andra bilder så laddas dessa in också. Vad detta gör är att bara nödvändiga bilder laddas in och på så sätt laddas sidan snabbare när man kommer in till den.

Med den nya lazy-load funktionen bör er företags webbplats förbättra laddningstiden och användarupplevelsen. Detta är bara en av alternativen för att snabba upp laddningstiden men självklart måste man också tänka på antalet & storleken av dessa bilder som laddas in.

Notera: Om ni har redan en lazy-loading plugin så bör ni inaktivera den alternativt den nya lazy-load funktion från WordPress.

Större kontroll över uppdateringar

Denna funktion ger administratörer mycket mer eftersom man kan nu bestämma för varenda plugin från plugin sidan om den ska uppdateras manuellt eller automatiskt. Fram tills nu så har det funnit plugins av andra utvecklare som har möjliggjort något liknade men det är skönt att detta blivit implementerat i WordPress Core för mindre webbplatser.

Vi rekommenderar inte att man själv har automatiska uppdateringar på företags webbplatser just för att det skulle kunna leda till problem om en uppdatering av t.ex. en plugin gör så att några andra plugins slutar funka.
Risken är då att företaget inte upptäcker det direkt så att många besökare lämnar webbplatsen på grund av en halvfungerande webbplats som ger oprofessionell känsla eller kanske till och med inte lyckas komma in till webbplatsen.

Av just denna anledning så uppdaterar vi själva alltid manuellt våra kunders webbplatser och säkrar efter uppdateringen att allt funkar & ser bra ut.

Om det är däremot en hobby webbplats där det inte sker så mycket ändringar i innehållet så kan det vara bra att aktivera automatiska uppdateringar för viktiga plugins.

Vi har inte inkluderat med helt alla nya delar & ändringar. Vill du läsa mer detaljerad information om WP 5.5, klicka här i såna fall för att öppna upp WordPress inlägget.

Problem med er företags webbplats efter uppdatering till WordPress 5.5 ?

Om ert Live företags webbplats slutat att funka eller har mindre problem efter uppdatering till version 5.5 så behöver ni göra en roll-back som det kallas vilket betyder att återställa till den tidigare versionen/backupen precis innan uppdateringen gjordes. Efter att ni gjort det så är det bäst att vänta på nästa mindre version uppdatering av WordPress eller felsöka och se om det är någon plugin som orsakar problem med WP 5.5 och lösa problemet.

Vi rekommenderar alltid att först testa uppdatera webbplatsen på en kopia av webbplatsen som är inte Live. Ifall något går fel så påverkar det inte användare på webbplatsen och det är mindre stressigt att felsöka.

Vill ni inte behöva uppdatera er företags WordPress webbplats men hålla den säker ?

Vi på digital byrån Foomle design erbjuder idag underhåll och support paket både för WordPress och WooCommerce.
När man blir en underhåll & support kund så tar vi över ansvaret helt över webbplats tema/plugins/språk uppdateringar, backups, säkerheten, övervakning m.m.