Vad är responsive design – Mobilanpassad hemsida & webbplats

Responsive design som är även kallad responsive webbdesign eller RWD på Engelska är mobilanpassad hemsida och webbplats. Det går ut på att hela webbplatsens layout och innehåll anpassar sig automatiskt till besökarens skärm. Detta gör att hemsidan är alltid anpassad på alla typer av skärmar så som mobil, surfplatta, bärbar datorer & stationär datorns skärm och besökarna får den bästa upplevelsen.

Varför bör man mobilanpassa hemsida och resten av webbplatsen

Idag använder vi mer mobiler och surfplattor än någonsin vilket även statistik från Internetstiftelsen i Sverige visar i deras undersökning för 2017.
Det vanligaste sättet idag att använda internet dagligen är mobiltelefon och siffror för mobil & surfplatta användning växer för varje dag. Så här skriver Internetstiftelsen i Sverige.

”Så gott som alla i Sverige har tillgång till internet i sitt hem 2017.
Det vanligaste sättet att använda internet dagligen är dock via sin mobiltelefon.”

”Mer än 8 av 10 (85 %) av befolkningen använder internet i mobilen. ”

”Antalet datorer i hushållen har för länge sedan planat ut medan surfplattorna
fortsätter att bli fler. I de flesta hushåll i Sverige idag finns också såväl dator
som smart mobil och surfplatta.”
Internetstiftelsen i Sverige

För att se hela Svenska och Internet 2017 dokumentet klicka här.

Genom att ha mobilanpassad hemsida gör du den även med användarvänlig som i sin tur leder till att besökarna kan hitta rätt smidigt och snabbt utan att behöva anstränga sig.
Utan en mobilvänlig webbplats är det mycket större chans att besökarna lämnar redan första 8 sekunder eller så fort de har svårt att navigera på hemsidan och läsa texten.

En annan anledning är eftersom responsive design kan hjälpa er med sökmotoroptimering att ranka och synas högre upp i Google sökresultaten. Google har idag många rankning signaler som de kollar på. En av de är att de kollar på ifall besökarna lämnar webbplatsen som de surfar in på från Google eller fortsätter surfa vidare. Skulle för många besökare lämna webbplatsen och gå istället till en konkurrent webbplats så kommer Google flytta ert webbplats längre ner i sökresultaten.

Ifall vi får offertförfråga för sökmotoroptimering eller någon annan typ av onlinemarknadsföring och kundens webbplats är inte redan mobilanpassad så brukar vi antingen föreslå nytt företags webbplats, responsive design eller så tackar vi nej till projektet. Andra professionella företag kommer göra likadant.
Detta är för att vi förstår hur stor roll det spelar att webbplatsen är mobilanpassad och att det är inte värt hålla på med marknadsföring då en väldigt stor del av besökarna är just mobilanvändare.

Med responsive design gjord rätt ökar användarvänligheten av hemsidan betydligt och varken administratörer eller besökare behöver anstränga sig något extra.
Förut använde man sig av två olika typer av sidor. En för mobiler och en för datorer. Detta skapade dubbelt så mycket arbete för personerna som skrev texterna, för de som redigerade bilderna och för den personen som la in innehållet på hemsidan.
Med responsive design är det en och samma sida för mobiler, surfplattor och datorer.

Mobilanpassa webbplats med responsive design och gör webbplatsen mer användarvänlig

Gör ert webbplats mer användarvänlig och enklare att använda

Hur mycket kostar det att mobilanpassa hemsida & webbplatsen

Just hur mycket det skulle kosta att mobilanpassa hemsida eller webbplats finns ingen svar som gäller för alla.
Som du måste redan ha förstått från att ha läst hela texten på denna sida så är det många saker som man måste titta på och det kan bli en hel del arbete beroende på storlek av webbplatsen.

Hos oss på Foomle design tittar vi på lite olika saker, några av de är:

  • Publiceringssystemet som ert webbplats använder
  • Är det en skräddarsydd / egenutvecklad webbplats eller en köpt mall
  • Hur ser koden ut och använde man någon framework när man byggde webbplatsen
  • Hur stor är webbplatsen och hur många olika layout finns det
  • Kommer vi behöva komprimera alla filer, i såna fall hur många. Alternativt att ni vill göra det/har redan gjort det

Tror ni att ni kommer göra om webbplatsen snart eller är det en större webbplats som var uppbyggd för ett tag så kan det kanske vara bättre bygga om direkt istället för att mobilanpassa.
Anledningen till detta är helt enkelt för att inte spendera på något när man kan få något bättre.
I de flesta fall ifall det är en professionell företag som ska mobilanpassa ert webbplats så kommer de låta dig veta ifall det är mer värt att göra om hela webbplatsen.

Har du en hemsida och behöver hjälp
mobilanpassa hela webbplatsen med responsive design

Vi kan hjälpa er mobilanpassa hela webbplatsen och göra den mer användarvänlig.
Kontakta oss nu och gör en offertförfråga så tittar vi på ert webbplats och återkommer med en kostnadsfritt offert så snart som möjligt.

Kontakt

Vill du hellre ringa oss så kan du ringa till 0739793018 eller skicka mail till info@foomledesign.se